Jak rozwijać umiejętności programowania?
Fermentacja alkoholowa jest beztlenowym przebiegiem przemiany materii, który zezwala drożdżom (Saccharomyces cerevissiae) pochłonąć cukry z soku z winogron, aby oswobodzić dwutlenek węgla i alkohol etylowy, który zostaje w finalnym roztworze wina. Stężenie alkoholu etylowego różni się w zależności od rodzaju winogrona oraz warunków. Na przykład w winach stołowych jest między 7 a 14 procent, w winach musujących, 11 a 13 procent, w sherry pomiędzy 16 a 18 procent. Najczęstszym sposobem w celu ustalenia zawartości alkoholu w winie jest zmierzenie jego gorączki wrzenia – dowiedz się znacznie więcej na stronie internetowej wina. Wina mają dodatkowo niewielkie ilości innych alkoholi, takich jak alkohol metylowy. Nie są one prostolinijnym wynikiem fermentacji, niemniej jednak hydrolizy pektyn (odnajdujących się w skórce winogrona) za pomocą działania enzymów. Albowiem pektyna znajduje się znacznie bardziej w skórce niż w soku, białe wina obejmują sporo mniej alkoholu metylowego niż wina czerwone. W co niektórych wypadkach się podgrzewa sok, żeby usunąć tą kompozycja metylową, chociaż w takiej ilości nie jest ona wroga dla organizmu ludzkiego.
1. Czytaj dalej
3. Czytaj dalej
4. Znajdź tutaj
5. Otwórz link Własne projekty DIY z wykorzystaniem elektroniki.